VELIKONOČNÍ BERÁNEK

04 dubna 2023

Zanedlouho nás opět čekají velikonoční svátky. K nim samozřejmě patři velikonoční beránek s citrónovou chutí. Jasně, receptů na beránky je na netu spousta, nehledě, že si v obchodech můžete zakoupit beránka z továrny. Ale třeba není od věci zkusit si ho udělat doma.

Při téhle příležitosti si dovolím recyklovat svůj starší recept na citrónové řezy. Já si tuhle citrónovou směs zamiloval. Těsto je nadýchané a svěží chutě, prostě špica.

Pro ty, kteří si myslí, že výroba beránka je složitá, tak pro ně jsem připravil video s naší Eli. Je to jednoduché jako facka, když to zvládne i malé dítě.

Zhlédnout video můžete ZDE
 

   


Ingredience:

225 g cukru krupice
250 g samokypřící mouky (tzv . Self-raising flour – koupíte Marks & Spencer nebo v Tescu v oddělení se zahraniční kuchyní)
1 čajová lžička prášku do pečiva
4 velká vejce
225 g másla, v pokojové teplotě
3 lžíce mléka
kůra ze 3 ks citronů (BIO!!!!)


Na polevu:

300 g cukru moučka šťáva z jednoho citronu (kdyby byla cukrová směs moc tuhá, můžeme přidat šťávu z dalšího citrónu.)
kůra z jednoho citronu

 

 

Postup:

Troubu se předehřejeme na 160°C (bez použití funkce horkovzduch). Připravíme si formu, kterou pečlivě vymažeme a vysypeme hrubou moukou (případně polohrubou).
 

 
 

Všechny suché ingredience smícháme ve vedlejší míse důkladně dohromady. V další míse zašleháme máslo s cukrem. Poté přidejme jedno vejce po druhém postupně a v závěru mléko. Z citrónů ostrouháme kůru a přidáme. V závěru vsypeme mouku s práškem do pečiva a zašleháme do krémové konzistence.
 

   
 

Směs přendáme do připravené formy a umístíme na rošt do trouby uprostřed. Pečeme 40 minut nebo do doby, než nám povrch nevytvoří zlatohnědou barvu. Můžete to i hlídat pomocí špejle.

Po vyndání z trouby necháme 15-20 minut beránka ještě ve formě a poté přendáme na mřížku pro úplné vychladnutí.
 

   
 

Mezitím si připravíme polevu. Do menší mísy si přidáme prosátý cukr moučka, šťávu a kůru z citronu. Důkladně smícháme do krémové konzistence. Polevu pak vylijeme na vychladlý povrch beránka a je to. 🙂
 

     



Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu Táta na druhou  a  Daddy&Cook

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít