VĚNEČKY

Moučníky a dezerty
07 března 2016

Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože k jejich výrobě je potřeba těsto vyšlehat skutečně velmi precizně, což se mi s mým prastarým šlehačem nedařilo a nedařilo. S příchodem "Artisana" do mé kuchyně se však situace zcela obrátila a od té doby je dělám velice často. Najednou je to totiž tak snadné a všichni v okolí mé věnečky prostě zbožňují!
S přibývajícími pokusy pomalu vychytávám všechny mouchy, a proto se nyní s vámi o své rady a tipy podělím.

 

SONY DSC
 

 

Suroviny (cca 40 ks)

  •  150 g vody
  • menší špetka soli
  • 45 g oleje
  • 115 g hladké mouky
  • 3 malá vejce


Krém:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g  másla
  • 1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti) rum


Postup:

Do kastrůlku s nepřilnavým dnem odměřte vodu, přidejte olej a špetičku soli. Do malé misky si připravte odváženou mouku. 
Směs oleje a vody  nechejte zahřívat, dokud nezačne vřít, poté vsypejte najednou všechnu hladkou mouku a míchejte, dokud se těsto nelepí na vařečku.Nechejte vychladnout.Těsto vložte do mísy kuchyňského robota KitchenAid a pomocí stromečkové metly do těsta postupně po jednom zapracujte vejce.Další přidejte, až je předchozí v těstě zcela zapracované.Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.Nastavte troubu na teplotu 230 stupňů, na plech položte pečicí papír, těsto naplňte do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkejte malé kroužky.Plech s věnečky vložte do trouby, pečte na 230 stupňů přibližně 6 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a dopékejte asi 6-10 minut, až mají krásnou zlatohnědou barvu. Na začátku pečení nesmíte otvírat troubu, věnečky by nevyskočily! Hotové, ještě vlažné je rozřízněte podélně pilkovým nože.
V mléce  s cukrem rozmíchejte vanilkový prášek a klasickým postupem uvařte hustší puding.Ten nechejte vychladnout,  občas metličkou promíchejte, aby se nahoře netvořil škraloup, který by vám v krému následně dělal problémy.
Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte podle chuti cukr a trošku rumu. Hotovým krémem opět naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou. Na spodní část věnečku stříkejte pudingový krém a přiklopte vrchním dílem. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
 

SONY DSC


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 



 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít