VĚNEČKY
Věnečky se mi dlouhou dobu moc nedařily, protože k jejich výrobě je potřeba těsto vyšlehat skutečně velmi precizně, což se mi s mým prastarým šlehačem nedařilo a nedařilo. S příchodem "Artisana" do mé kuchyně se však situace zcela obrátila a od té doby je dělám velice často. Najednou je to totiž tak snadné a všichni v okolí mé věnečky prostě zbožňují!
S přibývajícími pokusy pomalu vychytávám všechny mouchy, a proto se nyní s vámi o své rady a tipy podělím.
Suroviny (cca 40 ks)
- 150 g vody
- menší špetka soli
- 45 g oleje
- 115 g hladké mouky
- 3 malá vejce
Krém:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 2 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
- 1-2 lžíce cukru moučka (podle chuti) rum
Postup:
Do kastrůlku s nepřilnavým dnem odměřte vodu, přidejte olej a špetičku soli. Do malé misky si připravte odváženou mouku. Směs oleje a vody nechejte zahřívat, dokud nezačne vřít, poté vsypejte najednou všechnu hladkou mouku a míchejte, dokud se těsto nelepí na vařečku.Nechejte vychladnout.Těsto vložte do mísy kuchyňského robota KitchenAid a pomocí stromečkové metly do těsta postupně po jednom zapracujte vejce.Další přidejte, až je předchozí v těstě zcela zapracované.Hotové těsto by mělo být lesklé a trošku se táhnout mezi prsty.Nastavte troubu na teplotu 230 stupňů, na plech položte pečicí papír, těsto naplňte do zdobícího sáčku s ozdobnou hubičkou a stříkejte malé kroužky.Plech s věnečky vložte do trouby, pečte na 230 stupňů přibližně 6 minut, poté snižte teplotu na 170 stupňů a dopékejte asi 6-10 minut, až mají krásnou zlatohnědou barvu. Na začátku pečení nesmíte otvírat troubu, věnečky by nevyskočily! Hotové, ještě vlažné je rozřízněte podélně pilkovým nože.
V mléce s cukrem rozmíchejte vanilkový prášek a klasickým postupem uvařte hustší puding.Ten nechejte vychladnout, občas metličkou promíchejte, aby se nahoře netvořil škraloup, který by vám v krému následně dělal problémy.
Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte podle chuti cukr a trošku rumu. Hotovým krémem opět naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hubičkou. Na spodní část věnečku stříkejte pudingový krém a přiklopte vrchním dílem. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.