Dýňová sezóna je tu. Co připravit?

Spojení podzimu a dýní k sobě patří stejně jako cukr a sůl. A tak k navození pravé podzimní atmosféry nesmí na stole chybět dýňová krémová polévka, koláč a za okny vydlabaná strašidla. V našem článku najdete několik tipů, jak jednotlivé druhy dýní využít do posledního semínka. Tak čtěte dál a inspirujte se.

Dýňová polévka s dýňovými semínky
Mezi pravé podzimní pokrmy neodmyslitelně patří i krémová dýňová polévka.

Druhy dýní

Je dýně ovoce, nebo zelenina? I přes sladkou chuť se dýně řadí mezi zeleninu. A doma ji využijete opravdu porůznu – jako dekoraci, jedlé dýně jako pokrm i přísadu do vaření. Pokud zůstáváte pouze u dlabání strašidel, o hodně přicházíte. Dýně jsou zdrojem živin důležitých pro tělo a skvělým základem pro chutná jídla.

  • Hokkaido patří mezi nejoblíbenější dýně pro svou nasládlou chuť. Využijete ji i do slaných pokrmů, třeba pro výrobu dýňové pomazánky hokkaido.
  • Máslová dýně tvarem připomíná hrušku, chutí zase oříšky. Nic nezkazíte, když ji upečete, naplníte masem nebo zeleninou.
  • Špagetovou dýni si se špagetami nespletete, i když je její dužina připomíná. Uvařte ji či upečte a použijte jako zavářku v polévce.
  • Mexické dýně jsou tělem strašidel na halloween, ale jejich dužina skončí mylně v koši. Mají sice nevýraznou chuť, ale krémovou dýňovou polévku se semínky nebo kompot si jednoduše zamilujete.
  • Mramorová dýně je jednou z nejchutnějších odrůd. Zelená až šedá slupka skrývá tužší sladkou dužinu, kterou před jezením musíte tepelně opracovat.
  • Muškátovou dýni využijete na polévku, pomazánky i dýňové pyré k masu. Poznáte je podle kulatého tvaru s jasným žebrováním. Protože váží okolo 6 kilo, v obchodě koupíte také její čtvrtku.
  • Sweet dumpling, někdy též sladký tlouštík, je díky svému zbarvení dýně vhodná na ozdobu i do sladkých koláčů.
  • Okrasné dýně různých tvarů a barev jsou roztomile malinké. Jak už název napovídá, na polévku, salát a další pokrmy je nevyužijete.
  • Dýně goliáš je opravdu tak velká, jak si myslíte. Váží až 30 kilo, takže nabízí spoustu možností ke zpracování – hodí se pro výrobu čatní, džemů nebo ji zavaříte, naložíte a využijete jindy.
  • Žaludová dýně nemá zatím v českých kuchyních takové jméno jako jiné druhy, ale bezesporu jim konkuruje. I když někoho svým bizarním tvarem na první pohled odpudí, nenechte se zmást. V kuchyni ji využijete na spoustu pokrmů, a to i bez loupání slupky.

Využijte dýně do posledního semínka

Chystáte se i letos na dlabání dýní? Vnitřek nevyhazujte. Dýně obsahují antioxidanty, vlákninu a spoustu vitaminů, které jsou prospěšné pro naše tělo. Zlepšují pleť a zrak, zvyšují imunitu, podporují zdraví ledvin a plic a mají další zdravotní benefity. A navzdory sladší chuti obsahují málo kalorií, takže podporují hubnutí. A za to stojí dýně zužitkovat celé. Máme pro vás pár tipů, na jakých pochoutkách z dýně budete doma zaručeně ujíždět.

Dýňové latté

Každodenní káva s mlékem už je trochu nuda. Připravte si neobyčejně lahodnou dýňovou kávu, kterou ocení i nečekaná návštěva.

Začněte výrobou 80g dýňového pyré, které smícháte se 2 lžícemi medu a s kořením. Na směs pak rozlejte  mléko napěněné tyčovým mixérem a pomalu přilévejte espresso. A máte hotovo. Je to opravdu tak snadné.

Pasírování dýňové dužiny tyčovým mixérem KitchenAid
Dýňové pyré je skvělým základem pro spoustu jídel – například polévek, sladkých koláčů, latté či přílohy k masu.

Dýňové pyré

Potěšte své chuťové buňky a ukuchtěte dýňové pyré pro základ polévky, sladkých pokrmů nebo kávy.

Nakrájejte dýni na kostky, vydlabejte semínka, ale nevyhazujte je. Kostky vařte do změknutí a tím veškerá vaše práce končí. Dokonalou hladkost zajistí tyčové a ruční mixéry KitchenAid. Semínka, která jste si schovali, využijete na ozdobu polévky, nebo je upražte a mlsejte namísto brambůrek u televize.

NÁŠ TIP: Připravte dýňové pyré ve větším množství. Můžete ho zamrazit a v budoucnu ušetřit čas vařením přílohy k masu či lahodné polévky.

Dýňová másla

Přijde k vám návštěva, ale chcete ji pohostit něčím speciálním? Dýňové máslo namazané na čerstvém domácím chlebu ji zaručeně překvapí. Máslo využijete i jako netradiční náplň do šátečků, které pak můžete barevně ozdobit, a tak podzimní atmosféru navodit ještě více. Jak si dýňové máslo vyrobíte doma, se dočtete v našem článku.

Dýňový koláč posypaný ořechy
Dýně udělá z každého vašeho kuchyňského umění nevšední pokrm. Připravte si lahodnou buchtu nebo muffiny.

Sladké pokrmy z dýně

Dýně je zelenina s univerzálním využitím, takže její uplatnění najdete ve slaných a také sladkých pokrmech. Ukuchtit si můžete třeba barevné mrkvové muffiny s dýněmi, které rozzáří vaši podzimní kuchyň, nebo vláčnou a jemnou buchtu posypanou ořechy.

Ať už hledáte kulinářský zážitek nebo dekorativní kouzlo, dýně vám může poskytnout to nejlepší z obou světů. Tak si tuto sezónu užijte naplno, experimentujte a objevujte nové možnosti, které dýně nabízí. Máte před sebou svět plný chutí a barev, který jen čeká na vaše kulinářské dobrodružství.

Zdroj fotografií: KitchenAid, Depositphotos

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít