SROVNÁNÍ RYCHLOVARNÝCH KONVIC

Testy a recenze
07 dubna 2021

Ať už je to ranní káva před cestou do zaměstnání nebo čaj o páté, konvice je pro většinu lidí nezbytným doplňkem kuchyně. Sortiment je široký a proto, abyste si s tím lépe poradili, připravili jsme vám přehledné srovnání těchto kuchyňských pomocníků z nabídky KitchenAid.
 

     
 

Jedná se o poměrně nenáročný elektrospotřebič, který nezabírá příliš místa a s jeho obsluhou to není složité. Ale zastavme se u základních parametrů, aby výběr byl zcela optimální vašim potřebám.
 

 

♥ Jak vybrat rychlovarnou konvici ♥

 

1) DESIGN SPOTŘEBIČE

Důležitý parametr, zvláště pro ženy, neboť jde o spotřebič, který je doplňkem kuchyně po dlouhá léta a musí ladit i s ostatními spotřebiči. V nabídce KitchenAid naleznete různě barevné i designově zpracované produkty, které budou na vaší kuchyňské lince ozdobou a nepřehlédnutelné. Mát rádi retro styl? Nebo jste spíše konzervativní? Vyhovíme všem.  

Pro zastánce konzervativního stylu nabízíme prémiovou řadu Artisan. Jedná se o nejvyšší dostupnou řadu v Evropě a vyniká jak jedinečným zaobleným designem, tak nadstandardními funkcemi přístroje a tichým chodem. Konstrukce s dvojitou stěnou zajistí lepší izolaci, voda se udrží déle horká, snižuje hluk a je chladnější na dotyk, což ocení jistě rodiče dětí. Konvice z řady Artisan jsou robustnější, dostupné ve více barevných variantách, včetně speciálních metalických či perleťových odstínů, které jsou pro tuto prémiovou řadu typické.

Konvice je díky nastavitelné teplotě v rozmezí od 50°C do 100°C ideální pro přípravu různých druhů čaje. Budíkový teploměr ukáže aktuální teplotu vody, i když máte konvici mimo základnu.

 

   

 

Pro milovníky jednoduchého hladkého stylu je zde cenově dostupnější standardní řada KitchenAid. Konvice se díky nastavitelné teplotě ohřevu vody od 50°C do 100°C vždy postará o tu správnou teplotu vody, ať už zvolíte přípravu kteréhokoli druhu čaje. Elektronický ukazatel teploty v rukojeti  Vám ukáže aktuální teplotu vody, i když je konvice mimo základnu. Funkce udržování teploty vám ji udrží po dobu až 30 minut.

 

   


Novinkou roku 2024 ve standardní řadě je konvice typ 5KEK1701. Na výběr máte ze 7 teplot mezi 50°C a 100°C, tak abyste si mohli připravit svůj doušek oblíbeného nápoje. Díky indikátoru hladiny vody můžete vždy ohřát správné množství vody. Hubička bez kapání zajišťuje rychlé a kontrolované nalévání. Po použití můžete konvici postavit zpět na kulatou základnu z libovolného směru.
Vnitřek konvice je vyroben z broušené nerezové oceli - bez ohledu na barvu, kterou si vyberete, což pomáhá udržovat kvalitu vody a zajišťuje dlouhou životnost kuchyňského spotřebiče. 





 

Nezapomínáme ani na milovníky retro stylu, kteří se nechtějí zabývat elektronikou a chytrými funkcemi. Zde máme k dispozici tento unikátní kousek s označením 5KEK1222, který je k dispozici rovnou v 5 barevných odstínech.

 


 
 

Dbáte na přesné postupy a rituály při přípravě perfektního šálku čaje či kávy? Chcete si sami přesně regulovat plynulé zalévání nápoje, zvolit teplotu a tu udržet až 30minut? Pak právě pro Vás je určena tato jedinečná designová konvice z řady Artisan, která s řadou nadstandardních funkcí uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších uživatelů. Protáhlé hrdlo se třemi jedinečnými nastaveními průtoku poskytuje přesné a plynulé zalévání čaje nebo nápoje dle vašeho výběru. Variabilní volič teploty integrovaný v ovládacím panelu s LCD displejem umožní zvolit požadovanou teplotu přípravy v rozmezí od 60°C do 100°C (zvyšování možné i o 1°C) a udržuje teplotu až po dobu 30 minut. Teploměrem umístěným ve víku sledujte, jakou má voda teplotu při nalévání.

 

     



2) OBJEM A VELIKOST

Důležitý parametr, jak často a pro kolik osob budeme konvici využívat. Bude  používána v domácnosti nebo v pracovní kuchyni? Vaříme vodu na kávu nebo čaj jen pro sebe, nebo pro několik lidí současně? Toto je důležité, abychom správně zvolili velikost a objem konvice.

Pro malou domácnost například jen o dvou lidech postačí objem do 1,2l. Pokud však je domácnost o více jak dvou lidech, pak doporučujeme objem větší. Při výběru velikosti bychom měli také zvážit velikost prostoru na kuchyňské lince, prostoru určeného pro konvici a neméně důležité i umístění elektrické zásuvky. Jaká velikost bude tedy ideální pro Vás? V nabídce máme konvice o objemu 1l, 1,2l, 1,5l a 1,7l.

 

3) PŘÍKON

Příkon je parametr, který nám určuje spotřebu energie při chodu přístroje, ale také rychlost přivedení vody do varu. Platí tedy, že čím vyšší příkon konvice má, tím rychleji vodu ohřeje. Menší konvice např. o objemu 1l mají obecně příkon nižší. Pokud kupujeme větší konvici, je vhodné zvolit i větší příkon. Ideální příkon, který bývá doporučován pro konvice od objemu 1,7 l a výše, bývá 2 200 W. Konvice KitchenAid disponují příkonem až 2 400W.

 

4) UMÍSTĚNÍ TOPNÉHO TĚLESA

Důležitý faktor konvice je i umístění topné spirály. A jaký je rozdíl mezi topným tělesem zabudovaným ve dnu konvice, nebo tím nezakrytým? Zakryté topné těleso především zjednodušuje údržbu, což ocení každý, kdo nechce trávit mnoho času čištěním konvice. V tomto případě se čištění neprovádí tak často jako v případě nezakryté spirály, na které se více usazuje vodní kámen. Všechny konvice KitchenAid disponují pouze skrytým topným tělesem. 

 

5) BEZPEČNOST

Tento faktor by měl být jedním z priorit. V dnešní technicky pokročilé době již mají rychlovarné  konvice velké množství těchto ochranných prvků. Prvním z nich je automatické vypnutí po dosažení varu pomocí bezpečnostní pojistky. Tato funkce by měla představovat již naprostý základ bezpečnosti běžných konvic. Dalším prvkem je pojistka, která konvici vypne, pokud ji zvedneme při varu. Pojistka proti přehřátí konvice zase chrání v případě, že by konvice začala vařit bez vody. Ochranou proti opaření je také tlačítko, jež po stisku otevře víko konvice. To využijeme při opětovném plnění horké konvice. Důležitým ukazatelem je i kvalitní tepelná izolace, která zajistí, aby jste se nepopálili o vnější plášť.

 

6) OVLÁDÁNÍ A FUNKCE

Ovládání konvic je obvykle velmi snadné a intuitivní. Jsou však funkce, které nám přípravu vody v konvici, orientaci i manipulaci usnadní.

 

Jaké funkce by jste při výběru Vaší konvice tedy neměli přehlédnout?

 

Displej –⁠ dobrý pro přehled o nastavení ohřevu, zobrazuje teplotu i jednotlivé programy

Stupnice množství vody - vždy víte, kolik vody se aktuálně v konvici nachází

Zvukové efekty –⁠ upozornění na konec ohřevu zvukovým signálem

Sítko -  zabrání při nlévání propadnutí případného vodního kamene do šálku

Otočná základna –⁠ díky ní je možné konvici na podstavec umístit v jakémkoliv směr a lze s ní otáčet o 360°

Uložení kabelu –⁠ možnost smotat kabel do základny konvice, když není používána

Nastavení teploty vody - pokud patříte k čajovým či kávovým gurmánům, jistě uvítáte možnost nastavení teploty vody na takovou, kterou potřebujete pro daný nápoj. Chybou začátečníků bývá automatické zalití všech nápojů vroucí vodou, která může být pro některé čaje nevhodná. V přehledné tabulce Vám přinášíme zjednodušený seznam nápojů a jejich teplot, tak abyste si mohli doušek Vašeho moku vychutnat co nejlépe.  
 

     


7) ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ

Po samotném zakoupení nové konvice je doporučováno několikrát vodu vyvařit vodu a vylít. Problémem, nejen u varných konvic, ale i ostatních domácích spotřebičů je vodní kámen. Ten často spotřebičům zkracuje životnost a navíc zvyšuje i výdaje za energii.

Jak se rychlé tvorbě vodního kamene vyhnout?

Důležité je nenechávat vodu v rychlovarné konvici po celý den. Pokud ji v konvici ponecháváte, pak je třeba ji čistit samozřejmě častěji. Pokud vás navíc trápí i tvrdá voda, pak se problém  s vytvářením vodního kamene ještě zintenzivňuje. Vrstva vodního kamene prodlužuje dobu potřebnou pro ohřátí vody a dokonce hrozí i riziko přehřátí a nevratné poškození konvice. Kousky vodního kamene se vám navíc mohou dostat do připravovaných nápojů i jídla. 

Jak se vodního kamene šetrně zbavit?

Doporučujeme použít kyselinu citrónovou, která je šetrná nejen ke spotřebiči, ale i životnímu prostředí​. Do konvice nalijeme vodu až po rysku, přisypeme lžíci kyseliny citronové, povaříme a necháme pár minut působit. Konvici pak propláchneme a minimálně jednou v ní převaříme čistou vodu, tak aby se zbavila všech nečistot.

Vnější část konvice můžete očistit vlhkým hadříkem a poté osušit měkkým hadříkem. V žádném případě nepoužívejte abrazivní čistící prostředky nebo drátěnku!



8) TIPY NA PŘÍPRAVU NÁPOJŮ

Rádi bychom vás také inspirovali, proto přinášíme několik tipů na přípravu chutných čajů z našeho bogu:

Tipy na správnou přípravu čajů

Matcha latte
Mátový ledový čaj
Vánoční horká čokoláda
Čokoládový chai čaj latte
Jablečný čaj s měsíčkem a zázvorem
 


 

Abyste si lépe mohli porovnat parametry jednotlivých rychlovarných konvic KitchenAid, zde je ještě přehled všech výše uvedených informací:



 

  Kompletní nabídku rychlovarných konvic KitchenAid naleznete zde: https://www.magnumhome.cz/kuchynske-spotrebice/kavovary-a-prislusenstvi/konvice


 

 

 
                                                                                     
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít