SVATBA, KTERÁ VÁM ZACHUTNÁ

Svatební jídlo je jedním z nejdůležitějších prvků svatebního dne a většinou se na něm podílí i rodina a přátelé novomanželů. Pro mnoho lidí je to také jedna z nejočekávanějších částí svatebního obřadu. Každá kultura má své vlastní tradice a zvyky, které se týkají svatebního jídla a každá rodina má své oblíbené recepty. V tomto článku se podíváme na různé zvyky a recepty spojené se svatebním jídlem v České republice a po celém světě.

barevný svatební dort

Svatební dort je zažitou nutností každé svatby. Jde ho ale pojmout i originálně – není třeba se držet tradiční bílé.
 

Svatby jsou událostí, kterou si lidé pamatují celý život. Jsou symbolem lásky mezi dvěma lidmi, jedinečnou událostí, která spojuje dvě rodiny v jednu. Navzdory tomu, že každá svatba je jiná, zahrnuje mnoho tradičních či netradičních prvků a rituálů. Mezi ty patří i svatební hostina.
 

Co vše se v našem článku dozvíte?

Tradice v Česku

Tradice ve světě

Tipy na svatební dary
 

Tradice: svatební hostina po česku

V České republice se na svatbách často setkáte s těžšími a sytými pokrmy  a syté pokrmy jako jsou pečené kachny, vepřové koleno, svíčková na smetaně, ale také různé druhy salátů. Zapomínat se nesmí ani na předkrm, nejčastěji v podobě hovězího či kuřecího vývaru s nudlemi a játrovými knedlíčky

Polévka je obzvlášť důležitá – dle historické svatební tradice totiž nevěsta a ženich dostanou na začátku hostiny jeden talíř i lžíci polévky a vzájemně se krmí, což má vyjadřovat budoucí schopnost spolupráce, rovnosti a společný život jako celek.

makronky

Francouzské makronky jsou čím dál oblíbenější volbou i u nás v České republice.
 

Co se týče dezertů, tradiční svatební dort je téměř samozřejmostí. Tradičně bývá bílý, pokud ale hledáte něco netradičního, můžete se inspirovat naším mandlovo-čokoládovým, čokoládovým dortem s arašídovým máslem, bezlepkovým dortem „Černý les“ nebo mrkvovým dortem s karamelem a ovocem. Těmi své hosty jistě ohromíte a překvapíte.

Pokud hledáte pro hosty něco k pozdějšímu zobání během volné zábavy, doporučujeme typické svatební koláčky, cukroví, zákusky a různé druhy dalších mini dezertů jako jsou makronky, panna cotty nebo třeba tartaletky, které se přímo nabízejí. Při pečení svatebního cukroví vám jistě ulehčí práci  skvělý kuchyňský pomocník KitchenAid tvořítko na cukroví.

Svatební inspirace: sladké i slané recepty

Jakými dalšími sladkými recepty se můžete inspirovat na vaši svatbu a udělat ji tak nezapomenutelnou?  

Čokoládovo oříškové žaludy (pusinky)

Tartaletky datlovo čokoládové

Míša řezy ve skleničce

Honzovy buchty

Čokoládové košíčky se srdíčky

 

Během programu po hostině však nezapomínejte  ani na důležité slané jednohubky, které jsou „povinnou výbavou“ každé párty… Máme pro vás recepty na takové, které padnou přímo do ruky:

Sýrová roláda

Vegan jednohubky s červenou řepou

Sekaná roláda

Křehké sýrové kousky k vínu

Jednohubky s mrkví na způsob uzeného lososa
 

A co je na naší svatební inspiraci to nejlepší? Vše zvládnete vy nebo vaši pomocníci udělat doma a tak ušetřit! Ještě více receptů na rodinné oslavy najdete na našem blogu,

Hostina netradičně: svatební zvyky ve světě

Každá země má své svatební zvyky a tradice. Jak vypadají hostiny ve světě?

Italská stavební hostina 

Tradiční italská svatební jídla zahrnují různé druhy těstovin, jako jsou lasagne a ravioli, a různé druhy ryb a mořských plodů. Prvním chodem bývá obvykle nějaký studený předkrm, jako jsou různé druhy sýra a saláty. Různé druhy dezertů zahrnují tiramisu, panna cotta nebo cannoli.

 Inspirujte se Itálií

Italské máslové sušenky

Italské sušenky se sušenými rajčaty a olivami

Express tiramisu

Biotti al cacao – kakaové cookies z kvásku lievito madre

Plněné čokoládové ravioli

Ravioli plněné ricottou a špenátem

Domácí těstoviny s plody moře

Italská saltimbocca

Svatební jídlo ve Francii

Ve Francii se svatební hostina obvykle skládá z více chodů a trvá několik hodin. Po aperitivu následuje předkrm, kterým je obvykle polévka, nebo studený předkrm. Francouzi jsou známí svou kuchyní, takže první chod bývá velmi chutný a lahodný. Obvykle zahrnuje maso, jako je hovězí, telecí nebo drůbeží, a různé druhy zeleniny nebo brambor. K hlavnímu chodu se podává také různé druhy vína. Francouzské dezerty jsou proslulé po celém světě a na francouzské svatbě tak můžete často ochutnat různé druhy tvarohových dortů, makronky, palačinky a jiné sladkosti.  

Inspirujte se Francií

Crème brûlée

Makronky

Gratinovaná francouzská cibulačka

Gougéres (nadýchané sýrové bochánky z odpalovaného těsta)

Ratatouille v košíčkách

Velká Británie a svatební hostina

Hlavní jídlo na svatební hostině ve Velké Británii se obvykle skládá z různých druhů masa, jako je telecí, vepřové nebo hovězí, podávaných s různými druhy zeleniny a bramborovým pyré. Součástí hostiny jsou také tradiční anglické speciality jako jsou Yorkshire pudding nebo roast beef. Na konci hostiny se můžete těšit na tradiční anglický dezert, jako je sticky toffee pudding nebo apple crumble.

Inspirujte se Británií

Scones – skotské pečivo 

Crumble se skořicí a ořechy

Muffiny s čokoládou

Španělská jídla na stavební tabuli

Na svatební hostině ve Španělsku jsou běžné tapas, což jsou malé porce různých druhů jídel, jako jsou olivy, šunka, sýry, krevety, paella a další speciality z regionu. Hlavní jídlo na svatební hostině ve Španělsku se obvykle podává v podobě velkého oběda, který zahrnuje různé druhy masa, ryb a zeleniny, podávané s rýží a chlebem. 

Inspirujte  se Španělskem

Klobásy chorizo pikant

Okurkové gazpacho s pikantním krémem

Gazpacho

Mexická svatba a hostina

V Mexiku je svatební hostina velkým rodinným setkáním. Tradiční mexická svatební jídla zahrnují různé druhy masa, jako jsou hovězí a vepřové maso, a různé druhy zeleniny. Na hostině se také podávají tradiční mexické pokrmy jako jsou tacos, enchiladas a guacamole. 

Inspirujte se mexickou kuchyní

Fit jednohubky s guacamole

Mexická polévka

Kuřecí enchiladas

Kuřecí taco peri peri

Indická jídla na svatbě

V Indii se svatební hostina skládá z různých vegetariánských jídel – různé druhy rýže, zeleniny a koření. Oblíbené jsou tradiční indické dezerty, například gulab jamun nebo ras malai. 

Inspirujte se indickými pokrmy 

Kuře s mangem a zázvorem

Dýňové kari se zázvorem

Kari z červené čočky

Svatební tabule v Japonsku a Číně

V Japonsku jsou svatební hostiny obvykle velmi tradiční. Podávají se různé druhy jídel, jako jsou suši, tempura a soba nudle. Hosté si mohou pochutnat také na různých druzích ryb a mořských plodů. Na svatební hostině obvykle ochutnáte různé druhy sake a japonského piva. 

Hlavní chod na svatební hostině v Číně obvykle zahrnuje různé druhy jídel, včetně rýže, zeleniny, masa a mořských plodů. Hlavním jídlem je často pečená prase, které je tradičním symbolem bohatství. Na konci svatební hostiny se obvykle koná tradiční čajový obřad, který symbolizuje respekt a vděčnost novomanželů vůči svým rodičům. 

Inspirujte se asijskou kuchyní 

Knedlíčky gyoza ve tvaru růže

Salát z tofu

Miso polévka

Další inspirace ze světa

Domácí pita chléb

Tabouleh – libanonský salát

Baklava

Falafel

Libanonský hummus

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Brownie cupcakes 

Švédské skořičky

Tipy na svatební dárky

bílý kuchyňský robot

 Kuchyňský robot je skvělým alternativním dárkem do každé domácnosti, která si potrpí na kvalitu a styl.
 

Dárky jsou důležitou součástí svatebního dne a mohou být velkou výzvou. Tipy na dárky pro novomanžele zahrnují například společnou cestu, originální designové doplňky do domácnosti nebo peněžní dar. Pro výročí manželství se hodí například romantické víkendové pobyty, speciální šperky nebo exkluzivní zážitky. Pokud hledáte něco originálního, můžete zkusit osobní dárek, například ručně malovaný obraz, nebo vytvořit vlastní fotoknihu, která bude připomínat nezapomenutelné chvíle. 

Pokud víte, že je vysněným dárkem jednoho, nebo snad obou z partnerů, přírůstek do kuchyně, tak pak jste na správné adrese! Nad takovým kuchyňským robotem by zaplesalo nejedno srdce. Inspirovat se více můžete v našich tipech na dárky.

Svatby jsou jedním z nejvýznamnějších okamžiků v životě každého páru a vybírat správné prvky pro tento den může být náročné. Ať už se rozhodnete pro tradiční styl hostiny, nebo pro netradiční variace receptů, hlavní věcí je, aby svatební den byl pro vás nezapomenutelným zážitkem plným lásky a radosti. Ať je vaše svatba tou nejlepší svatbou, na které jste kdy byli.
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít